Düşmanlar İzmir’den sonra Ali’nin köyünü de işgal etmişti. Köy okulunu karakol olarak kullanıyorlardı. Ali’nin evi okulun hemen karşısındaydı. Ali ne zaman pencereden baksa ya da avluya çıksa okulun bayrak direğinde çırpınan düşman bayrağını görürdü. Daha önce aynı direkte ay yıldızlı, al bayrak dalgalanırdı. Ali buraya baktıkça sevinir, bayrağını gördükçe mutlu olur, özgürlüğün kokusunu içine çeker gibi derin derin nefes alırdı. Sonra bir gün düşmanlar çıkageldi. Köy muhtarını çağırdılar, yani Ali’nin babasını. Okulun bayrak direğinden indirdikleri bayrağı ona verdiler. Ali’nin babası önce ailesiyle helalleşti. Sonra düşmanların okulun bayrak direğinden indirdikleri bayrağı oğluna uzattı ve ona şöyle dedi: — Bu bayrağa senden daha iyi kimse bakamaz oğlum, al. Şanlı bayrağımız senindir. Ali bayrağı büyük bir gururla eline aldı:
a. Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime ve deyimleri sözlüğünüzden bulup anlamlarını sesli olarak okuyunuz. Kelime ve deyimlerin anlamlarını kelime defterinize yazınız. Anlamını yeni öğrendiğiniz kelime ve deyimlerle cümleler kurup söyleyiniz.
Apar topar kaçmak : Hızlı bir şekilde bir yerden uzaklaşmak anlamına gelmektedir.
Kuşak : Bel kısmına bağlanan bez parçası anlamına gelmektedir.
Çömelmek : Yere oturur bir şekilde eğilmek anlamına gelir.
Aşağıda karışık olarak verilen cümleleri, oluş sırasına göre numaralandırınız.
Bayrağı kuşak gibi beline sarmış ve onu yerine çekeceği günü beklemeye başlamış. (5)
Ali babasından bayrağı almış. (4)
Bayrağı Ali’nin babasına vermişler. (3)
Düşmanlar Ali’nin köyünü işgal etmişler. (1)
Bayrağımızı indirmişler. (2)
Düşmanlar bir sabah aceleyle kaçmışlar. (6)
Ali okula gidip düşman bayrağını indirmiş. (7)
Ay yıldızlı bayrağı direğe çekmiş. Sevinçten ağlamış. (8)
a. Katıldığınız bir bayrak törenini anlatınız. Bayrak töreninde neler yapıyor, bayrağımıza saygınızı nasıl gösteriyorsunuz? Açıklayınız. Konuşurken nezaket kurallarına uymaya özen gösteriniz.
Cevap : Bayrak törenlerinde ilk olarak insanlar hazır ol komutu ile dik gür bir sesle gözler bayrakta olacak şekilde saygı duruşunda durur ve ardından istiklal marşımız gür bir sesle okunmaktadır.
b. Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Uygun yanıtları işaretleyerek sıra arkadaşınızın konuşma ve dinleme becerilerini değerlendiriniz.
Göz teması kurarak işitilebilir bir ses tonuyla konuştu. Evet
Konu dışına çıkmadan konuştu. Evet
Konuşmasında uygun hitap ifadeleri kullandı. Evet
Kelimeleri doğru telaffuz ederek konuştu. Evet
Konuşmasında beden dilini etkin kullandı. Evet
Başkalarının sözünü kesmeden, konuşanın sözünün bitmesini bekleyerek ve söz alarak konuştu. Evet
a. İstiklâl Marşımız da bayrağımız gibi bağımsızlığımızın sembollerindendir. İstiklâl Marşımız’ın ilk altı kıtasını okuma çalışmaları yapınız.
b. Sınıfınızdaki istekli arkadaşlarınızla İstiklâl Marşımız’ın ilk altı kıtasını ezbere okuma yarışması düzenleyiniz. Sınıfınızın İstiklâl Marşı’nı en güzel okuyan üç öğrencisini belirlerken aşağıdaki ölçütleri dikkate alınız.
• Şiirdeki duyguyu ses tonuna yansıtma
• Kelimeleri doğru telaffuz etme
• Vurguları doğru yapma
• Duraklamadan ezbere okuma
Cevap : Bu etkinliği siz sınıf olarak yapmanız gerekmektedir.
Metnin hikâye haritasını tamamlayınız.
Metnin Adı: Bayrak hasreti
Karakterler: Ali, Babası, Düşman askerleri
Yer: Ali’nin köyü
Olay: Düşmanların Ali’nin köyündeki bayrağı indirmeleri, ali’nin bayrağı beline kuşak gibi sarması ve üzülmesi, köyden kaçmaları ve Ali’nin bayrağı hak ettiği yere yükseltmesidir.
Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından birisinin görselini ve hikâyesini araştırınız. Boya kalemlerinizi hazırlayınız. Çizgili bir dosya kâğıdı getiriniz.