4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Şifa Niyetine Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları Sayfa 214, 215, 216, 217, 218
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 214 Cevabı
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Fazla yemenin zararları nelerdir?
Cevap : Fazla yemek bizlerin aşırı kilo almamıza ve obezite olmamıza neden olmaktadır. Ayrıca aşır yemekler yüzünde bedenimizde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Yemeklerimizde bütün besinleri almaya ve sağlıklı yiyeceklerin tercih edilmesi gerekir.
2. Dengeli beslenmekten ne anlıyorsunuz?
Cevap : Dengeli beslenmek kelimesinden ; vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri almak, yeteri kadar beslenmek, zararlı yiyeceklerden uzak durmayı anlıyorum. Ayrıca dengeli beslenmek öğünlerinizi düzenli bir zaman diliminde yemememiz gerektiğini bizlere anlatmaktadır.
ŞİFA NİYETİNE
Nasrettin Hoca, bir ara hastalanır. Doktor bir müddet perhiz yapmasını, ağır ve acılı yemekler yememesini söyler. İlaçlarını verir. Hoca, doktorun dediğini birkaç gün uygular. Kendinde iyileşme hisseder. Canı acılı dolmalı yemekler ister. Bir gün Hoca’nın karısı dolma yapar. Hoca’nın ısrarına dayanamayarak bir tanesini “Şifa niyetine” yedirir. Karısı başka bir yere gidince kızına yalvarır. Kızı da bu yalvarmalara dayanamaz. Bir tane “Şifa niyetine” dolmayı da o yedirir. Kızın da işi çıkar. Hoca’nın yanından ayrılır. Hoca dolmanın tadına doyamaz. Bu sefer küçük oğlunu kandırır. “Şifa niyetine” bir dolmayı da onun elinden yer. Az sonra, Hoca’da sancılar başlar. Acıdan kıvranmaya başlar. Karısını çağırır. Karısı, Hoca’nın bu ani hastalanışı karşısında telaşlanır. Koşarak doktoru çağırır. Doktor, Hoca’yı kıvranır halde görünce: — Hocam, iyileştiğini duymuştum. Nedir bu halin? Hoca hem kıvranır, hem de doktora şöyle der: — Ne olacak Doktor; “Şifa niyetine” ölüyoruz. Mürşide UYSAL
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 215 Cevabı
1. ETKİNLİK
Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.
Şifa
Tahminim : bir derde bulunan ilaç, çare
Anlamı : hastalıktan kurtulma, iyileşme.
Cümlem : Hastalığına çare bulmak için doktora gitti.
Perhiz
Tahminim : Sağlığı kazanmak için uygulanan diyet
Anlamı : bir kimsenin beslenme düzeninde, sağlığı korumak ya da düzeltmek ereğiyle uygulanan sınırlama.
Cümlem : Aşırı kilosu yüzünden Perhize başladı.
Niyet
Tahminim : Bir şeyin olmasını istemek
Anlamı : bir şeyi yapmayı zihninde tasarlama, önceden isteyip düşünme, kendi kendine karar verme, kişinin içindeki bir amaca yönelme istek ve düşüncesi.
Cümlem : Başarılı olma niyeti ile yeni takımına katıldı.
Müddet
Tahminim : Süre tanımak
Anlamı : bir olayın başıyla sonu arasındaki belirli zaman parçası, başı ve sonu belli bir zaman aralığı, akıp giden zamanın içinde belli bir bölüm.
Cümlem : Size 1 hafta müddet sınava iyi çalışın
2. ETKİNLİK
Soruları metne göre cevaplayınız.
1. Doktor, Nasrettin Hoca’dan niçin perhiz yapmasını ister?
Cevap: Hastalandığı için perhiz yapmasını ister.
2. Nasrettin Hoca iyileşince canı ne yemek ister?
Cevap: Acılı dolmalı yemekler yemek ister.
3. Nasrettin Hoca dolma yemek için nasıl bir yol izler?
Cevap: Karısını, kızını ve oğlunu şifa niyetine diyerek kandırıp birer dolma yer.
4. Nasrettin Hoca’da ne zaman sancılar başlar?
Cevap: Oğlunun elinden de şifa niyetine bir dolma daha yedikten sonra sancıları başlar.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 216 Cevabı
3. ETKİNLİK
Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.
Şifa Niyetine Metni Konusu: Nasrettin Hoca’nın perhizi.
Şifa Niyetine Metni Ana Fikri : Bir kişi hastalandığı zaman doktorun bizlere verdiği öneri ve istekleri yerine getirmezsek hastalıktan kurtulamayız.
4. ETKİNLİK
Metindeki sorunu tespit ederek bunlara farklı çözüm yolları öneriniz.
Sorun: Nasrettin Hoca’nın kendini iyi hissederek iyileştiğini sanması ve doktorun verdiği perhizi bozması ve yine hastalanması.
Çözüm: Nasrettin Hoca hastaneye yatırılır ve beslenmesi takip edilir.
5. ETKİNLİK
Besinlerin insan vücuduna yararlarını araştırınız. Yazdıklarınızı görsellerle zenginleştirerek arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap : Besinlerin isanların vücuttaki sistemlerin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Besinler vücudumuzda kanın olmasını, derinin canlı olmasını, gözlerimizin iyi görmesini, kalbimizin ve iç organlarımızın sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca besinler, bizlerin saçlarının güçlü ve sağlam olmasını sağlar. Tırnaklarımızın sağlıklı olmasını sağlar.
6. ETKİNLİK
Uzun yaşamak, sağlıklı kalabilmek için nasıl beslenmeliyiz? Sınıfça konuşunuz.
Cevap : Hayatımızda uzun yaşamak için sağlık ve düzenli, dengeli beslenmemiz gerekmektedir. Uzun bir yaşam için zararlı maddelere maruz kalan maddelerden uzak durmamız gerekmektedir. GDO’lu ürünler yerine organik doğal ürünlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Hayatımızda süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri gibi maddelere yer yermemiz gerekmektedir. Ancak bu şekilde sağlıklı bir uzun ömür yaşamamız mümkün olabilir.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 217 Cevabı
7. ETKİNLİK
Metinlere uygun birer başlık belirleyiniz. İki metni türleri açısından karşılaştırınız.
Spor Yap ve Dengeli Beslen
Spor yaparken kimi zaman bazı malzemelere gerek duyarız. Kayak için kayaklarımız, futbol için topumuz ya da tenis için raketimiz olmazsa bu sporları yapamayız. Ancak tüm bu malzemelere sahip olsak bile yeterli enerjimiz yoksa spor yapmamız olanaksızdır. Tıpkı bir otomobilin ya da bir makinenin çalışabilmesi için yakıta gereksinim duyması gibi, vücudumuz da kendisi için gerekli olan enerjiyi besinlerden alır. Özellikle spor yaparken daha fazla hareket ettiğimiz için, daha fazla enerjiye gerek duyarız. Bu nedenle de bir sporcu için doğru beslenme çok önemlidir. Bilim Çocuk Dergisi
Metin türü : Bilgilendirici Metin
Sağlıklı Bitkiler
Bir an önce uykusunun gelmesini istiyordu. Çünkü uykuya dalınca Zeytin Nine gelecek ve onu can ikizlerinden alıp Zeytin Kız olarak Çiçekler Ülkesi’ne götürecekti. Ama uyuyamıyordu bir türlü. Sağa sola döndüğünü görünce aklına annesinin sözünü ettiği papatya çayı geldi. Kalktı, annesinin yanına gitti. “Anneciğim, uyumak istiyorum ama uykum gelmiyor. Babam için hazırladığın papatya çayından biraz içebilir miyim? Uyku verici olduğunu söylemiştin ya!” dedi. Suat ÇAĞLAYAN
Metin türü : Öyküleyici Anlatım
8. ETKİNLİK
Cümlelerde “de” ve “ki” bağlaçlarının yazımı hatalı olanları düzeltiniz.
• Atlar ayaktada uyuyabilirler.
Cevap: Atlar ayakta da uyuyabilirler.
• İnsanlarda 4 farklı kan grubu bulunurken atlardaki bu sayı 8 tanedir. Demekki bizim iki katımız kadar kan grupları var.
Cevap: İnsanlarda 4 farklı kan grubu bulunurken atlardaki bu sayı 8 tanedir. Demek ki bizim iki katımız kadar kan grupları var.
• Karadaki tüm hayvanlardada en büyük göze sahip olan attır.
Cevap: Karadaki tüm hayvanlarda da en büyük göze sahip olan attır.
• Atların koku ve duyma yetileri insanlara göre de daha gelişmiştir.
Cevap: Atların koku ve duyma yetileri insanlara göre daha da gelişmiştir.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 218 Cevabı
9. ETKİNLİK
Görselle ilgili soruyu cevaplayınız.
10. ETKİNLİK
Şiiri kendi yazı stilinize göre yazınız.
ATOM KARINCA
Oynarken, yemek yerken
Büyürüm, güçlenirim.
Sağlığım yerinde ya,
Kendime güvenirim.
Atom Karıncayım ben,
Her güçlüğü yenerim.
Aziz SİVASLIOĞLU
aferin bende cok beğendim ellerinize sağlık güzel sayfa cevapları teşekkürler forum ders kitabı
Çok teşekkür ederim eline emeğine sağlık ?????
bence
güzel olmuş