A) Yaşadığınız yerin kültürel özellikleri nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap : Yaşadığım yerin kültürel özellikleri Mısır çarşısı,Gülhane parkı,topkapı sarayı,haliç,İstanbul boğazı ,Galata kulesi,kız kulesi, Ayasofya cami gibi yerlerdir.
B) Yaşadığınız çevrenin meşhur yemeklerini araştırınız. Yaşadığınız çevrenin yemek kültürüyle ülkemizin diğer yerlerindeki yemek kültürlerini benzerlikler ve farklılıklar yönünden karşılaştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız
Cevap : Yaşadığım bölgenin yöresel yemekleri, künefe, içli köfte, sarma dolması, kısır ve etli köftedir. Diğer yörelere göre bir çok farklılığı vardır. Bunlar malzeme ve yapım açısından farklılık gösterirler. Benzerlik açısından ise diğer yemekler gibi ezzetli ve zengindir.
C) Yaşadığınız çevrede oynanan halk oyunlarını araştırınız. Yaşadığınız çevrenin halk oyunlarıyla ülkemizin diğer yerlerinin halk oyunlarını benzerlikler ve farklılıklar yönünden karşılaştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız
Cevap : Bu bölgede oynanan yöresel halk oyunları şunlardır;
1- Halebi
2- Deliarap
3- Kaba
4- Kırıkhan
5- Kırıkhan
D) Yaşadığınız çevreye ait olan gelenek ve görenekler hakkında bilgi toplayınız. Edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla sınıfta paylaşınız.
Cevap : Bu bölgede ki gelenek ve görenekler çok güzeldir. Örnek vermek gerekirse, bayramlarda aile büyüklerini ziyaret etmek, mezarlıklara gidip dua etmek gibi gelenek ve göreneklerimiz vardır.
E) Yaşadığınız çevrede yapılan geleneksel el sanatlarını araştırınız. Yaşadığınız çevrenin geleneksel el sanatlarıyla ülkemizin diğer yerlerinin geleneksel el sanatlarını benzerlikler ve farklılıklar yönünden karşılaştırınız.
Cevap : Bu bölgedeki geleneksel el sanatları maddeler halinde şu şekildedir ;
-Oymacılık
-Küçük heykeller
-Çini
-Kilim dokuma
-Çömlekçilik
-Halıcılık
-Ahşapcılık
-Camcılık
F) Ülkemiz kültürel özellikleri bakımından zengin bir ülkedir. Aşağıda verilen kültürelözelliklerin ülkemizin hangi şehrinde yaygın olduğunu yazınız.
1. İskender kebabı – Bursa
2. Cağ kebabı – Erzurum
3. Kabak çiçeği dolması – İzmir
4. Baklava- Gaziantep
5. Dondurma- Kahramanmaraş
6. Karşılama oyunu – Giresun
7. Zeybek oyunu – Aydın
8. Horon oyunu – Trabzon
9. Halıcılık sanatı – Isparta
10. Çinicilik sanatı – Kütahya