HER ŞEYE SELAM
“İnsanların birbirlerine gülümsemeyişini hiç anlamam.” diyor babaannem. Çevresinde yürüyen insanlara bakıyor, kavga eden insanları görüyor. İnsanlar telefon açıyor ve ilk sözleri “Alo!” oluyor. Bir de birbirleriyle karşılaşınca selamsız sabahsız konuşmaya başlıyorlar. Babaannem bu yüzden çok kızıyor. “İnsanlar niçin birbirlerine gülümsemiyor, birbirleriyle neşeli sohbetler etmiyor?” diyor. Babaannem, az konuşur ama konuşunca güzel şeylerden bahseder. Babaannemi seviyorum, o da beni çok seviyor. Saçlarımı okşuyor, bana güzel masallar anlatıyor. Geçmiş günlerden söz ederek “İnsanlar selamsız ve duasız kaldılar.” diyor. “Selamsız kalmak ne demek, duasız kalmak nasıl bir şey?” Anlamıyorum. Ağaçların yapraksız, çocukların annesiz kalması gibi bir şey mi? Eğer öyleyse selamsız kalmak çok kötü. “Selamsız kalmak insanların birbirlerini unutmasıdır. Tanıdığımız insanlara ‘Nasılsınız?’ demek, onları ziyaret ederek güzel sözler söylemek gerekir. Selam vermek, karşındaki insana dua etmektir. Allah’ın (c.c.) yardım etmesini dilemektir. Peygamberimiz (s.a.v.) çocukları bile gördüğünde onlara selam verirdi.” şey, şu hafife aldığımız selam mı? Her gün öylesine kullandığımız selam gökyüzünü de mavi mavi gülümsetiyor mu? Öyleyse arkadaşlarımla her karşılaştığımda onlara selam vereceğim. Geceye, gündüze selam! Maviye, uçurtmaya, yeşile, kuyruğu kesilmiş minik kedime, mahallemizin bakkalı İbrahim amcaya, mahallemizin deli diye takıldığı Hüseyin’e selam! Irmak nasıl durmadan akıyorsa benden de durmadan selam! “Bir selamla insanlar gülümseyecekse herkese selam vereceğim.” diyorum. Ninem, “Aferin torunuma!” diyerek saçlarımı okşuyor. “Odaya girerken, arkadaşınla telefonda konuşurken, yolda yürürken tanıdıklarına selam verirsen onları gülümsetirsin.” diyor. H. Salih ZENGİN
Yukarıdaki metni okuyarak arkadaşlarınızla selamın insanlar arası ilişkilerdeki önemi üzerinde konuşunuz.
Cevap : Selamlaşma günümüzde önemini kaybeden bir konudur. İnsanlara selam vermek dua etmek anlamına gelir. Ayrıca selam vermek toplum içerisindeki bağlar gelişimini sağlar. Bu nedenle çevremizde, telefonla konuşurken selam vermeli ve birbirimize gülümsememiz gerekmektedir.
Aşağıdaki şiirde hangi durumda şükredilmiştir? Siz hangi durumlarda teşekkür ifadesini kullanırsınız?
OKULA GİDERKEN
Kahvaltıya başlarken
Besmeleyi çekerim.
Böylece soframıza,
Gül şekeri ekerim.
…
Başka yere uzanmaz,
Kendi önümden yerim.
Allah’a şükrederek
Elhamdülillah derim.
Bestami YAZGAN
Cevap : Allah c.c bizlere verdiği nimetler için şiirde şükredilmektedir. Ben bana biri yardım ettiğinde, doğruyu savunan bir kişiye, halimi soran kişilere karşı teşekkür ifadesini kullanırım.
Hamt: Bütün övgü çeşitlerini içeren, sevgi ve saygıyla Allah’a (c.c.) yapılan şükür. Nimetlerin, güzelliklerin kaynağı ve sahibi olan Allah’ı (c.c.), övgü ve yüceltme sözleriyle anma, emirlerini yerine getirip yasaklarından kaçınma.
Şükür: Allah’ın (c.c.) vermiş olduğu sayısız nimetlerin, onun sonsuz iyilik ve bağışının sonucu olduğunu fark ederek kişinin kalbinin teşekkür duygusuyla dolması ve bunu diliyle ifade etmesi.
Hamt ve şükür kavramlarının anlamlarını arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap : Hamt ve şükür Yüce Allah c.c.’in bizlere verdiği nimetler açısından büyük önem taşımaktadır. Allah’ın bizlere verdiği güzellikler için sürekli olarak hamd ve şükür etmemiz gerekmektedir.