Okulunuzda, sınıfınızda veya mahallenizdeki arkadaşlarınız arasında sizi rahatsız edenler olabilir. Bu kişiler sizi korkutarak istediklerini yaptırmaya çalışırlar. Böyle bir durumda sessiz kalmamalısınız. Aile büyüklerinize ve öğretmeninize durumu anlatmalısınız. Onlar sizi dinleyerek size yardımcı olacaklardır. Çevremizde suç işleyen kişi veya gruplarla karşılaşabiliriz. Böyle bir durumda hemen oradan uzaklaşmalıyız. Gördüklerimizi bir büyüğümüzle paylaşmalıyız.
Ülkemizin birlik ve beraberliğini bozmak isteyen kişiler veya gruplar olabilir. Bizler de tesadüfen bu kişilerle karşılaşabiliriz. Böyle bir durumda oradan hızlıca uzaklaşmalıyız. Gördüklerimizi bir aile büyüğümüze anlatmalıyız. Aile büyüğümüzle birlikte durumu jandarmaya veya polise haber vermeliyiz.
Güvenliğinizi tehdit edebilecek bir durumla karşılaştığınızda neler yapmalısınız? Anlatınız.
Cevap : Güvenliğimizi tehdit eden bir durum olduğunda o bölgeden uzaklaşmalı ve aile büyüklerimize, tanıdıklarımıza ve güvenlik güçlerine bilgi vermemiz gerekmektedir.
Ülkemizde görülen afetlerden biri de depremdir. Ev ve okulumuzdaki eşyaları her an deprem olacakmış gibi düzenlemeliyiz. Devrilebilecek eşyaları duvarlara sabitlemeliyiz. Yatağımızın çevresinde başımıza düşebilecek kitap, tablo, fotoğraf vb. eşyaları bulundurmamalıyız. Yatağımızı pencere kenarına koymamalıyız. Çünkü deprem sırasında pencere camları kırılabilir ve bu cam kırıklarından dolayı yaralanabiliriz. Evimizde bir “Afet ve Acil Durum” çantası hazırlamalıyız. Çantamıza el feneri, radyo, pil, düdük, kullanılan ilaçlar, battaniye, kimlik fotokopileri, su ve kuru yiyecekler, kalem, kağıt gibi maddeleri yerleştirmeliyiz. Çantayı kolay ulaşabileceğimiz bir yere koymalıyız. Tehlike anında evimizi hızlı ve güvenli bir şekilde boşaltmalıyız. Bunun için çıkış yolu üzerinde eşya bulundurmamalıyız. Çıkış yolunda eşyalarımız var ise hemen yerlerini değiştirmeliyiz.
Deprem ve sel sırasında hangi güvenlik önlemlerinin alınması gerekir? Söyleyiniz.
Cevap :
Depremlerde güvenli ve sağlam bir eşyanın altına girilmesi,
Deprem bittikten sonra hızlı bir şekilde bölgeden uzaklaşmamız gerekir.
Sellerde yüksek yerlere geçilmesi gerekmektedir.
• Aşağıda ok işaretiyle gösterilen noktalı yerlere güvenliğinizi tehdit edecek durumlara örnekler yazınız.
• Aşağıdaki olayı okuyunuz. Selim nasıl davranmalıdır? Yazınız.
“Selim okuldan eve yeni dönmüştü. Ayakkabılarını kaldırırken apartmanda bir ses duydu. Kapının deliğinden sessizce baktı. Karşı komşuların kapısını tanımadığı bir kişi zorla açmaya çalışıyordu.”
Cevap : Selim bu durumda hemen 155’i araması gerekmektedir. Polisler gelerek hırsızı yakalanmasını sağlayabilir.
• Aşağıdaki olayı okuyunuz. Duygu nasıl davranmalıdır? Yazınız.
“Duygu, gece su içmek için uyanmıştı. Suyunu içti. Mutfak penceresinden sokağa doğru baktı. Yüzleri maskeli dört kişi gördü. Bu kişilerin davranışları Duygu’ya şüpheli geldi.”
Cevap : Duygu bu durumda hemen 155’i araması gerekmektedir. Polisler gelerek şüpheli kişileri sorgulaması gerekmektedir.
• Afet ve acil durum çantasına neler koymalıyız? Yazınız.
Cevap :
Uyku tulumu veya battaniye
Çakı, düdük, küçük makas
Kâğıt, kalem
Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
Zorunlu Deprem Poliçesi
Diplomalar
Pasaport, banka cüzdanı vb.
• Deprem anında nasıl davranmalıyız? Yazınız.
Cevap : Depremlerde güvenli ve sağlam bir eşyanın altına girilmesi, Deprem bittikten sonra hızlı bir şekilde bölgeden uzaklaşmamız gerekir. Ardından sağlık ve güvenlik ekiplerine bilgi verilmesi gerekmektedir.
• Sel anında nasıl davranmalıyız? Yazınız.
Cevap : Güvenli ve yüksek sağlam bir yere geçerek yardım istenmesi gerekmektedir. Sel anında bir kişi su akıntısından uzak durması gerekmektedir. Su akıntısından uzak ve yüksek yerler tercih edilmesi gerekmektedir. Güvenli ve yüksek sağlam bir yere geçerek yardım istenmesi gerekmektedir. Su akıntısının ter yönüne gidilmelidir.