Yaşadığınız yerde en çok hangi meyve ve sebze yetiştirilir?
Cevap : Yaşadığımız yerlerde en çok domates, salatalık, marul, ay çiçeği, elma, portakal ve çilek gibi meyve ve sebzeler yetişmektedir.
Hafta sonu köyde yaşayan dedemin yanına gittik. Dedem üzgün görünüyordu. Nedenini sorduğumuzda birden yüzü asıldı. Dedem: – Bu yıl yağmur çok az yağdı. Toprak susuz kaldı. Sebzeler çok verimli olmayacak gibi, dedi. Üzülmüştüm. Dedeme sordum: – Yetiştirdiğin meyve ve sebzeler susuzluktan olumsuz etkileniyor, değil mi dede? – Evet Ayşegül. Bizim gibi meyve ve sebzelerin de suya, güneşe, beslenmeye ihtiyaçları vardır. Fakat hepsinin ihtiyaç duyduğu ısı, su miktarı farklıdır. Merakım giderek artmıştı ve sordum: – Örnek verir misin dedeciğim? – Tabii kızım! Elma, armut, patates, gibi meyve ve sebzeler soğuk hava şartlarına dayanıklı olduğu için ülkemizin pek çok yerinde yetişebilir. Mandalina, portakal gibi meyveler ise sıcağı sevdiği için belirli bölgelerde yetişir. Dedemle birlikte bahçesine gidip sohbetimize devam ettik. Burada hem dalından koparıp meyve yemenin tadına vardım hem de merak ettiklerimi dedeme sordum.
Yaşadığınız çevrede yetişen meyve ve sebzelerin yetişme koşullarını araştırınız.
Cevap : Yaşadığımız yerlerde yetişen sebze ve meyveler uygun sıcaklı ve su ihtiyaçları vardır. Topraklar yeteri kadar zengin olmadığında gübre ile ürünlerin yetişmesi sağlanmaktadır. Genelde bölgemizde seracılık faaliyetleri ile birlikte meyve ve sebzelerin yetiştirilmesi sağlanmaktadır.
Aşağıdaki meyve ve sebzelerin yetişme koşullarını yanlarındaki boşluklara yazınız.
Muz: Muz meyvesi Akdeniz İkliminin etkili olduğu yerlerde yetişir.
İncir: İncir meyvesi sıcaklığın yüksek ve kurak olduğu yerlerde yetişir.
Domates: Domates sebzesi ılık ve sıcak yerlerde yetiştirilir. Su ihtiyacı fazladır.