1. Sizce çok parası olduğu hâlde bunu harcamayan insanlar mutlu mudur? Neden?
Cevap : Bence çok parası olupta istediği şeyleri alamayan ve istedikler harcamayı yapmayan kişilerin mutsuz olduklarını düşünüyorum.
2. İmkânları ölçüsünde, malını diğer insanlarla paylaşan insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Cevap : Bu insanlar neyi nereye harcayacağını bilen ve hem kendisini hemde diğer insanları mutlu etmesini bilen insanlardır.
Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, cinler cirit oynarken eski hamam içinde,zengin bir adam varmış. Zengin olmasına zenginmiş ama kimseye zırnık koklatmazmış. Cimrinin biriymiş. İşte bu zengin ve merhametsiz adamın konağında ihtiyar bir kedi yaşıyormuş. Yaşına rağmen doğurgan bir kediymiş. Her seferinde yedi sekiz tane yavru dünyaya getirirmiş. Bu yavruların hepsi, birbirinden güzel olurmuş. (…)
Görselleri verilen aşağıdaki kelimelerle anlamlarını eşleştiriniz.
Metni kısaca anlatınız. Metni anlatırken girişinden sonuç kısmına doğru sırasıyla anlatmaya özen gösteriniz.
Cevap : “Cimrinin Kediler” adlı metinde kişi ve varlıkların yer aldığı, metnin kahramanı cimri adam olduğu, varlıklardan biri de anne kedidir.
Olayların anlatıldığı metinlerde kişiler ve varlıklar yer alır. “Cimrinin Kedileri” metninin kahramanlarından biri cimri adamdır. Anne kedi de varlıklardan biridir. Diğer kişi ve varlıkları siz yazınız.
Cevap :
Metnin konusunu yazınız.
Cevap : Cimri adamın paylaşmayı kavraması.
Metne farklı bir başlık yazınız.
Cevap : Cimrilikten Cömertliğe
Metinde geçen “fakir, ihtiyar, misafir ve bereket” kelimelerinin eş anlamlılarını yazınız. Bunları birer cümlede kullanınız.
Cevap :
Konuşma çizgisinin kullanımına iki örnek cümle yazınız.
Cevap :
– O kedi buraya gelecek.
– Dersinizi çalıştıktan sonra gidip bahçede oynayın.
“Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” (Hz. Muhammed) sözünden ve aşağıdaki resimden hareketle yardımlaşmanın önemi hakkında konuşunuz.
Cevap : Efendimizin söylediği bu sözde, bu dünyada sedece kendimizi düşünmeyip diğer insanların da durumundan sorumlu olduğumuzu ve onların ne durumda olduklarını bilmemiz gerektiğini vurgulamakta ve aynı zamanda yapabiliyorsak eğer komşularımızın sıkıntılarını gidermek de bizim sorumluluğumuz içinde yer almaktadır.
Yardımseverlik konusunda çevrenizde gözlemlediğiniz, izlediğiniz ya da okuduğunuz bir olayı yazınız. Yazınızı yazarken olayları oluş sırasına göre sıralamayı unutmayınız.
Yazınızı bitirdikten sonra okuyunuz. Gördüğünüz harf, hece ve kelime yanlışlarını düzeltiniz. Noktalama işaretlerini yerinde ve doğru kullanıp kullanmadığınızı da kontrol ediniz.
Cevap : Okula giden bir çocuk görmüştüm. Giydiği ayakkabılar dikkatimi çekmişti. Yanına biraz daha yaklaştım ve baktımki ayakkabılar yırtık pırtık olmuştu. Çocuğu alıp ayakkabı dükkanına götürdüm ve yeni bir ayakkabı aldım.
Yazınıza uygun bir resim yapınız.
Cevap : Bu etkinliği siz yapmalısınız.
Yazınızı aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz. Olumlu her davranışınız için yanındaki yıldızı boyayınız.
Boyamadığınız yıldızlarınız var mı? Bu yıldızlara ait kurallara göre eksikliklerinizi gidermek için neler yapabileceğinizi açıklayınız. Bu konuda öğretmeninizin yönlendirmesine önem veriniz.
Hayır yok.
1. En sevdiğiniz arkadaşınızın resmini yapınız.
Cevap : Bu etkinliği siz yapmanız gerekmektedir.
2. Sınıfa bir kartpostal getiriniz.
Cevap : Bu etkinliği siz yapmalısınız.